Gyros, gr. Гύρος
Strona glówna
Gyros gr. Гύρος – potrawa kuchni greckiej.
Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi.
Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym,
jako kilkucentymetrowej długości plasterki.
Współcześnie jedno z popularnych i najtańszych w Grecji dań typu fast food, podawane zwykle na wynos, z przybraniem tzatziki,
kilkoma plastrami pomidorów, domowymi frytkami, potrawa zawinięta jest w pitę i w impregnowany papier,
w formie zawiniętego u dołu rożka, obłożonego także grubymi serwetkami, dla lepszego zabezpieczenia go przed wyciekiem.
W wersji restauracyjnej gyros może być też podany z sałatką wiejską , poza Grecją zwaną także sałatką grecką.
Pita zapiekana jest najpierw oddzielnie, z dodatkiem tłuszczu.
W wersji restauracyjnej pita często zapiekana jest silniej, korzystnie jeśli na ruszcie, opalanym węglem drzewnym,
zwykle z olejem i oregano, może być chrupiąca, następnie krojona na wiele kawałków.
W wersji na wynos pita jest mniej zapieczona, by zachować elastyczność.
Jak przygotowuje się gyros?
Sekretem dobrego gyrosa jest wielogodzinne marynowanie mięsa w odpowiedniej mieszance przypraw.
W skład marynaty wchodzi między innymi kolendra, papryka, majeranek, oregano i gałka muszkatołowa.
Przygotowane wcześniej mięso nadziewa się na rożen ustawiony w pionie i piecze do miękkości.
Jeden załadunek mięsa to zazwyczaj od 70 do 120 kg.
Wierzchnie, upieczone już warstwy ścina się na bieżąco a pozostałe piecze dalej i po upieczeniu
znowu ściana, aż do wyczerpania całego załadunku.
Mięso gyros równomiernie opieka się ze wszystkich stron.
Układ rożna sprawia, że tłuszcz spływający w czasie pieczenia nasącza mięso, przez
co gotowe plasterki gyrosa są idealnie upieczone i bardzo soczyste.
W Grecji prawo ściśle normuje, w jaki sposób ma być przygotowany gyros.
Sposób podawania
Gyros podaje się najczęściej zawinięty w pitę wraz z warzywami i sosami (np. greckimi tzatzikami).
Popularne jest też podawanie go z frytkami i warzywami lub z sałatką grecką.
Gyros często mylony jest z kebabem, ale trzeba pamiętać, że jest to całkiem inna potrawa,
mimo że korzenie ma podobne.
W przypadku gyrosa z kurczaka i z wieprzowiny prawie zawsze dostrzegalna jest różnica w smaku.
Jest to spowodowane nie tylko przez rodzaj mięsa, ale też przez fakt zastosowania różnych marynat.
Podobne dania
Gyros przypomina nieco yakiniku, czyli japońską grillowaną wołowinę i wieprzowinę
char siu znaną z kuchni chińskiej.
Char siu po upieczeniu również powinna być soczysta i tak samo, jak gyrosa, tnie się ją na mniejsze kawałki.
Ciekawostki
Ustalono, że gyros wziął swój początek od tureckiej potrawy doner kebab.
Jednym z najpopularniejszych (zaraz obok fast fooda z pitą)
sposobem wykorzystania gyrosa, jest dodanie go do sałatki.
Sałatka gyros jest sałatką warstwową, do której dodaje się kukurydzę, cebulę,
kapustę lub sałatę, a także paprykę, majonez i ketchup.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL