Pierogi

Strona glówna

Są pierogi, a potem polskie pierogi. Pierogi to paczki o smakowitości, które można napełniać wszystkim, od ziemniaków po kapustę kiszoną, mięso, sery i owoce, a często polane roztopionym masłem, kwaśną śmietaną lub smażoną cebulą. Poezja smaku.

Podobne dania

Pierogi popularne są w wielu kuchniach świata. Oprócz chińskich dumplings, dim sum i xiao long bao, od których wszystko się zaczęło, podobne dania można znaleźć między innymi w kuchni indyjskiej – samosa, wietnamskiej – banh goi i japońskiej – gyoza.

Sposób podawania pierogów

W przypadku pierogów ruskich lub tych z serem sam twaróg musi być bardzo dokładnie odciśnięty, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt rzadkie i może wyciekać z ciasta. Do pierogów warto podać sos (np. grzybowy) albo okrasę. Pierogi podać można polane sosem, z okrasą lub kwaśną śmietaną.

Jak przygotowuje się pierogi?

Składniki na ciasto łączy się i dokładnie wyrabia, a następnie wałkuje i wycina z niego krążki, na które nakładany jest farsz. Później wystarczy skleić brzegi i ugotować, upiec lub usmażyć pierogi.

Ciekawostki

  • Idealne pierogi powinny mieć bardzo cienkie i elastyczne ciasto, przez które widoczny jest farsz.
  • Pierogi mogą być sklejane ręcznie lub z wykorzystaniem specjalnej maszynki, na którą nakłada się złożony kawałek ciasta z farszem i zaciska. Dla lepszego sklejenia, brzegi smaruje się białkiem jaja kurzego.
  • Czym są pierogi?

    Pierogi to sakiewki z formie półksiężyców z ciasta pszennego, z różnorodnymi nadzieniami. Mogą występować w wersji słodkiej, wytrawnej, a także mieszanej – np. z farszem mięsno-owocowym. Nie jest prawdą stwierdzenie, że twórcami przepisu na pierwsze pierogi byli dawni mieszkańcy ziem polskich, ani nawet Słowianie. Pierwsze pierogi powstawały w Chinach. Do dziś jaozi – chińskie pierożki z mięsem i kapustą pekińska są nieodłącznym elementem świętowania nadejścia chińskiego Nowego Roku. Przyjmuje się, że pierogi przywiózł do Europy Marco Polo, choć kłóci się to z faktem, że przepis na takie danie można znaleźć już rzymskiej książce kucharskiej z V w. n.e, czyli wiele wieków przed urodzeniem Marco Polo. Spór o pochodzenie pierogów chyba nigdy nie zostanie rozstrzygnięty, jednak jedno jest pewne – pierogi są z nami od dawna i mogą występować pod wieloma różnymi postaciami. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone i przygotowane zarówno z mąki pszennej, jak i z mieszanki mąk różnych rodzajów.

  • Pierogi ruskie – nazywane inaczej galicyjskimi znane są zarówno w Polsce, jak i na Ukrainie. Pierogi te mają farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem cebuli (ale niekoniecznie) oraz soli i pieprzu. Tradycyjnie pierogi ruskie podaje się z okrasą z boczku lub słoniny, lub ze śmietaną.
  • Pierogi z mięsem – w tych pierogach farszem jest mielone mięso wieprzowe lub wołowe, czasami też drobiowe, wymieszane z posiekaną cebulką i przyprawami.
  • Pierogi z kapustą i grzybami – ten rodzaj pierogów jest popularnym daniem wigilijnym. Jest to wegetariańska wersja, w skład której wchodzi kiszona kapusta oraz suszone i gotowane grzyby.
  • Pierogi z serem – przypominają pierogi ruskie – w obu przypadkach farsz jest przygotowany z sera twarogowego. Podane mogą być m.in. na słodko, z sosem owocowym.