Pierogi
Strona glówna
Są pierogi, a potem polskie pierogi. Pierogi to paczki o smakowitości,
które można napełniać wszystkim, od ziemniaków po kapustę kiszoną, mięso, sery i owoce, a często polane roztopionym masłem,
kwaśną śmietaną lub smażoną cebulą.
Poezja smaku.
Podobne dania
Pierogi popularne są w wielu kuchniach świata.
Oprócz chińskich dumplings, dim sum i xiao long bao, od których wszystko się zaczęło,
podobne dania można znaleźć między innymi w kuchni indyjskiej – samosa, wietnamskiej – banh goi i japońskiej – gyoza.
Sposób podawania pierogów
W przypadku pierogów ruskich lub tych z serem sam twaróg musi być bardzo dokładnie odciśnięty,
w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt rzadkie i może wyciekać z ciasta.
Do pierogów warto podać sos (np. grzybowy) albo okrasę.
Pierogi podać można polane sosem, z okrasą lub kwaśną śmietaną.
Jak przygotowuje się pierogi?
Składniki na ciasto łączy się i dokładnie wyrabia,
a następnie wałkuje i wycina z niego krążki, na które nakładany jest farsz.
Później wystarczy skleić brzegi i ugotować, upiec lub usmażyć pierogi.
Ciekawostki
Idealne pierogi powinny mieć bardzo cienkie i elastyczne ciasto, przez które widoczny jest farsz.
Pierogi mogą być sklejane ręcznie lub z wykorzystaniem specjalnej maszynki,
na którą nakłada się złożony kawałek ciasta z farszem i zaciska.
Dla lepszego sklejenia, brzegi smaruje się białkiem jaja kurzego.
Czym są pierogi?
Pierogi to sakiewki z formie półksiężyców z ciasta pszennego, z różnorodnymi nadzieniami.
Mogą występować w wersji słodkiej, wytrawnej, a także mieszanej – np. z farszem mięsno-owocowym.
Nie jest prawdą stwierdzenie, że twórcami przepisu na pierwsze pierogi byli dawni mieszkańcy ziem polskich,
ani nawet Słowianie. Pierwsze pierogi powstawały w Chinach.
Do dziś jaozi – chińskie pierożki z mięsem i kapustą pekińska są nieodłącznym
elementem świętowania nadejścia chińskiego Nowego Roku. Przyjmuje się,
że pierogi przywiózł do Europy Marco Polo, choć kłóci się to z faktem, że przepis na takie danie można znaleźć już
rzymskiej książce kucharskiej z V w. n.e, czyli wiele wieków przed urodzeniem Marco Polo.
Spór o pochodzenie pierogów chyba nigdy nie zostanie rozstrzygnięty,
jednak jedno jest pewne – pierogi są z nami od dawna i mogą występować
pod wieloma różnymi postaciami.
Mogą być gotowane, smażone lub pieczone i przygotowane zarówno z mąki pszennej, jak i z mieszanki mąk różnych rodzajów.
Pierogi ruskie – nazywane inaczej galicyjskimi znane są zarówno w Polsce, jak i na Ukrainie.
Pierogi te mają farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem cebuli
(ale niekoniecznie) oraz soli i pieprzu.
Tradycyjnie pierogi ruskie podaje się z okrasą z boczku lub słoniny, lub ze śmietaną.
Pierogi z mięsem – w tych pierogach farszem jest mielone mięso wieprzowe lub
wołowe, czasami też drobiowe, wymieszane z posiekaną cebulką i przyprawami.
Pierogi z kapustą i grzybami – ten rodzaj pierogów jest popularnym daniem wigilijnym.
Jest to wegetariańska wersja, w skład której wchodzi kiszona kapusta oraz suszone i gotowane grzyby.
Pierogi z serem – przypominają pierogi ruskie – w obu przypadkach farsz jest przygotowany z sera twarogowego.
Podane mogą być m.in. na słodko, z sosem owocowym.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL