Pizza

Strona glówna

Najlepsza pizza była i nadal jest prostą neapolitańską, wynalazkiem chronionym obecnie przez własne stowarzyszenie handlowe, które nalega na sól morską, wysokiej jakości mąkę pszenną, stosowanie tylko trzech rodzajów świeżych pomidorów, ciasta walcowanego ręcznie i ścisłego stosowania pieca opalanego drewnem, wśród innych wymagań jakościowych. Tylko kilka składników – ciasto, pomidory, oliwa z oliwek, sól i bazylia (pizza marinara nie zawiera nawet sera) – neapolitanie stworzyli jedzenie, które niewielu robi właściwie, ale wszyscy się dobrze bawią.

Jak przygotowuje się pizzę?

Podstawą pizzy jest ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabia się z mąki, wody lub mleka, a także drożdży piekarskich oraz oliwy. Uformowany placek smaruje się sosem pomidorowym, pokrywa dodatkami i piecze (dawniej w piecu opalanym drewnem).

Sposób podawania

Pizza serwowana jest przede wszystkim na gorąco, ale niektórzy preferują jedzenie jej w postaci zimnej. Tradycyjna włoska pizza serwowana jest bez dodatkowych sosów. Bardzo często podaje się do niej oliwę z oliwek. W Polsce natomiast do pizzy obowiązkowo podaje się zimne sosy lub dressingi. Najpopularniejszymi sosami serwowanymi do pizzy jest sos czosnkowy, pomidorowy i tysiąca wysp.

Podobne dania

Nieco podobne do pizzy jest japońskie danie dorayaki – dwa złożone ze sobą naleśniki z farszem, wietnamskie banh xeo – naleśniki z warzywami i mięsem, turecki Lahmacun oraz indyjskie racuchy bhaji.

Ciekawostki

Pierwszą współczesną pizzą, jaką wykonano, była pizza Margherita, którą stworzono w 1889 roku na cześć królowej Margharity.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pierwsze pizze (placki z oliwą i ziołami) powstały w Grecji, skąd trafiły do Rzymu i dopiero tam zostały połączone z pomidorowym sosem.

Najwięcej pizzy zjadają Norwegowie i Niemcy.

9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Czym jest?

Pizza to danie w postaci cienkiego, drożdżowego placka pieczonego razem z dodatkami takimi jak mięso, warzywa, owoce, sery czy owoce morza. Ciasto na pizzę powstaje z białej mąki, drożdży, oliwy i wody lub mleka. Kompozycja dodatków jest zależna od dostępnych składników, kucharza lub po prostu gustu konsumentów. Pizzę przygotowuje się w niezliczonej wprost ilości postaci, a każda z nich nosi swoją indywidualną nazwę. Ciasto jest w większości przypadków takie samo (czasami z dodatkiem ziół takich jak oregano czy bazylia) i tak samo posmarowane sosem pomidorowym, a odmiana pizzy jest uzależniona od składników, które pokrywają placek.

Najpopularniejsze rodzaje pizzy to:

  • Pizza pepperoni – w skład tej pizzy wchodzi kiełbasa pepperoni, ser, czerwona papryka, cebula i sos pomidorowy.
  • Pizza margherita – w składzie ma pomidory, bazylię i mozzarellę.
  • Pizza capricciosa – dodatkami są grzyby (np. pieczarki), mozzarella, pieczona szynka, pomidory i karczochy.
  • Pizza parma – głównym składnikiem tej pizzy jest szynka parmeńska a dodatkowymi rukola, pomidory, ser i mozzarella.
  • Pizza napoletana – inaczej pizza neapolitańska. W tradycyjnym przepisie powstaje z mąki 00, pomidorów i mozzarelli. Odmianami pizzy napoletana są capricciosa, marinara i margherita.
  • Pizza diavolo – ta odmiana pieczona jest z dodatkiem ostrych papryczek jalapeno, a pozostałymi dodatkami są zazwyczaj ser, szynka i sos pomidorowy.
  • Pizza bianca – pizza podawana z białym sosem (np. na bazie mleka) oraz często też z liśćmi rozmarynu.
  • Pizza romana – to wersja z pieczoną wieprzowiną, pieczarkami i szynką.
  • Pizza prosciutto – wersja z gotowaną szynką, pomidorami i mozzarellą.
  • Pizza marinara – nazwę wzięła od składników (czosnku, oregano i pomidorów), które łatwo można przechowywać na statku podczas dalekich rejsów.
  • Pizza quatro stagioni – dodatkami do pizzy quatro stagioni są tuńczyk, pieczarki, karczochy, szpinak, czosnek i szynka.
  • Pizza calzone – ta odmiana pizzy ma kształt pieroga. Jedną połówkę placka smaruje się sosem pomidorowym i układa na nim oliwki, zioła, szynkę oraz mozzarellę i przykrywa drugą połówką.