Pizza
Strona glówna
Najlepsza pizza była i nadal jest prostą neapolitańską,
wynalazkiem chronionym obecnie przez własne stowarzyszenie handlowe, które nalega na sól morską,
wysokiej jakości mąkę pszenną, stosowanie tylko trzech rodzajów świeżych pomidorów,
ciasta walcowanego ręcznie i ścisłego stosowania pieca opalanego drewnem, wśród innych wymagań jakościowych.
Tylko kilka składników – ciasto, pomidory, oliwa z oliwek, sól i bazylia
(pizza marinara nie zawiera nawet sera) – neapolitanie stworzyli jedzenie,
które niewielu robi właściwie, ale wszyscy się dobrze bawią.
Jak przygotowuje się pizzę?
Podstawą pizzy jest ciasto drożdżowe.
Ciasto wyrabia się z mąki, wody lub mleka, a także drożdży piekarskich oraz oliwy.
Uformowany placek smaruje się sosem pomidorowym, pokrywa dodatkami i piecze
(dawniej w piecu opalanym drewnem).
Sposób podawania
Pizza serwowana jest przede wszystkim na gorąco, ale
niektórzy preferują jedzenie jej w postaci zimnej.
Tradycyjna włoska pizza serwowana jest bez dodatkowych sosów.
Bardzo często podaje się do niej oliwę z oliwek.
W Polsce natomiast do pizzy obowiązkowo podaje się zimne sosy lub dressingi.
Najpopularniejszymi sosami serwowanymi do pizzy jest sos czosnkowy, pomidorowy i tysiąca wysp.
Podobne dania
Nieco podobne do pizzy jest japońskie danie dorayaki –
dwa złożone ze sobą naleśniki z farszem, wietnamskie banh xeo –
naleśniki z warzywami i mięsem, turecki Lahmacun oraz indyjskie racuchy bhaji.
Ciekawostki
Pierwszą współczesną pizzą, jaką wykonano,
była pizza Margherita, którą stworzono w 1889 roku na cześć królowej Margharity.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pierwsze pizze
(placki z oliwą i ziołami) powstały w Grecji, skąd trafiły do Rzymu
i dopiero tam zostały połączone z pomidorowym sosem.
Najwięcej pizzy zjadają Norwegowie i Niemcy.
9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Czym jest?
Pizza to danie w postaci cienkiego, drożdżowego placka pieczonego razem z
dodatkami takimi jak mięso, warzywa, owoce, sery czy owoce morza.
Ciasto na pizzę powstaje z białej mąki, drożdży, oliwy i wody lub mleka.
Kompozycja dodatków jest zależna od dostępnych składników, kucharza lub po prostu gustu konsumentów.
Pizzę przygotowuje się w niezliczonej wprost ilości postaci,
a każda z nich nosi swoją indywidualną nazwę.
Ciasto jest w większości przypadków takie samo (czasami z dodatkiem ziół takich jak oregano czy bazylia)
i tak samo posmarowane sosem pomidorowym, a odmiana pizzy jest uzależniona od składników, które pokrywają placek.
Najpopularniejsze rodzaje pizzy to:
Pizza pepperoni – w skład tej pizzy wchodzi kiełbasa pepperoni, ser, czerwona papryka, cebula i sos pomidorowy.
Pizza margherita – w składzie ma pomidory, bazylię i mozzarellę.
Pizza capricciosa – dodatkami są grzyby (np. pieczarki), mozzarella, pieczona szynka, pomidory i karczochy.
Pizza parma – głównym składnikiem tej pizzy jest szynka parmeńska a dodatkowymi rukola, pomidory, ser i mozzarella.
Pizza napoletana – inaczej pizza neapolitańska.
W tradycyjnym przepisie powstaje z mąki 00, pomidorów i mozzarelli.
Odmianami pizzy napoletana są capricciosa, marinara i margherita.
Pizza diavolo – ta odmiana pieczona jest z dodatkiem ostrych papryczek jalapeno,
a pozostałymi dodatkami są zazwyczaj ser, szynka i sos pomidorowy.
Pizza bianca – pizza podawana z białym sosem (np. na bazie mleka) oraz często też z liśćmi rozmarynu.
Pizza romana – to wersja z pieczoną wieprzowiną, pieczarkami i szynką.
Pizza prosciutto – wersja z gotowaną szynką, pomidorami i mozzarellą.
Pizza marinara – nazwę wzięła od składników (czosnku, oregano i pomidorów),
które łatwo można przechowywać na statku podczas dalekich rejsów.
Pizza quatro stagioni – dodatkami do pizzy quatro stagioni są tuńczyk, pieczarki, karczochy, szpinak, czosnek i szynka.
Pizza calzone – ta odmiana pizzy ma kształt pieroga.
Jedną połówkę placka smaruje się sosem pomidorowym i układa na nim oliwki, zioła,
szynkę oraz mozzarellę i przykrywa drugą połówką.Darmowy hosting zapewnia PRV.PL