Poutine

Strona glówna

Kanadyjska przekąska z prowincji Quebec. Składa się z frytek, sera, głównie typu cheddar, i sosu pieczeniowego. Spożywany jest głównie na prowincji, choć spotykany coraz częściej za granicą.

Przygotowanie

Frytki obrać ze skórki, pokroić w grube pasy, zalać piwem i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Masło rozgrzać w garnku, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 2 minuty, a następnie zalać piwem i gorącym bulionem, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i gotować, aż sos zgęstnieje. W niedużym garnku rozgrzać olej (do połowy garnka). Ziemniaki dokładnie odsączyć z piwa i smażyć ok. 6 minut do uzyskania złotego koloru, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik. Frytki podawać z sosem Poutine i kawałkami mozzarelli.

Pochodzenie

Poutine (kanadyjski francuski: (posłuchaj)) to popularna kanadyjska potrawa, pochodząca z Quebecu, z frytkami, z jasnobrązowym sosem przyprawionym serem i serem. To danie na fast food można znaleźć w całej Kanadzie, a także znajduje się w niektórych miejscach w północnych Stanach Zjednoczonych, a nawet w Wielkiej Brytanii, gdzie czasami wymaga się opisywania ze względu na jego egzotyczny charakter. Jest sprzedawany w małych potrawach typu "łyżka" (zwanych powszechnie jako cantines lub casse-croûtes w Quebecu) oraz pubach, a także przy użyciu szalotek drogowych (powszechnie znanych jako cabanes à patates, dosłownie "shacks ziemniaczanych"). i hokeja. Łańcuchy krajowe i międzynarodowe, takie jak Nowy Jork Fries, McDonald's, A \u0026 W, KFC, Burger King i Harvey również sprzedają masowo-rynkowe poutine w Kanadzie (choć nie zawsze w całym kraju).

Odmiany

Konsystencja, temperatura i lepkość składników poutine różnią się i stale zmieniają się w miarę konsumowania, co sprawia, że ​​jest to danie o bardzo dynamicznych kontrastach. Wzmacniając te kontrasty, doskonałe poutines można rozpoznać po chrupkości frytek, świeżości twarogu i jednoczącym sosie. Nawet niewielkie różnice w składnikach lub przygotowaniu - olej używany do smażenia, pochodzenie twarogu lub przyprawy w sosie - mogą skutkować wyraźnie odmiennymi wrażeniami podczas jedzenia poutine. Niektóre przepisy eliminują ser, ale większość Québécois nazwałaby takie danie sosem z frytek (angielski: frytki z sosem ), a nie poutine. Gdy twaróg jest niedostępny, akceptowalną alternatywą może być ser mozzarella . W Saskatchewan powszechnie używa się rozdrobnionej mozzarelli. Słodki ziemniak można stosować jako zdrowszą alternatywę dla frytek, dodając więcej błonnika pokarmowego i witamin. Poutineries, takie jak La Banquise z Montrealu, któremu przypisuje się wiele innowacji i popularyzacji poutine, mają w swoich menu dziesiątki odmian poutine. Wiele z nich opiera się na tradycyjnej recepturze z dodatkami mięsnymi, takimi jak kiełbasa, kurczak, bekon , mostek lub wędzonka w stylu montrealskim , z sosem dostosowanym do równowagi. Quebec -na łańcuch Chez Ashton znana jest poutine Galvaude (pokrytych kurczaka i groszku) i Dulton (z mielonego mięsa wołowego). Często wprowadzane są nowe odmiany.

Szarpana wieprzowina była popularna około 2013 roku, a kilka lat później poutines z azjatyckiej fuzji. Duża populacja imigrantów w Montrealu [29] doprowadziła do wielu spojrzeń na danie inspirowanych innymi kuchniami, takimi jak haitańska, meksykańska, portugalska, indyjska, japońska grecka i włoska. Te poutines mogą w niewielkim stopniu przypominać tradycyjną recepturę. Zastępują niektóre lub wszystkie składniki, ale zachowują dynamiczne kontrasty tekstur i temperatur elementem chrupiącym, elementem mlecznym lub podobnym do nabiału oraz ujednolicającym sosem. Wiele odmian oryginalnej receptury jest popularnych, co prowadzi do sugestii, że poutine pojawił się jako nowa klasyfikacja potraw sama w sobie, tak jak w przypadku kanapek , pierogów , zup ipodpłomyki . Poutineries często będzie oferować ograniczone czasowo promocje, takie jak poutine na Święto Dziękczynienia z indykiem, farszem i sosem żurawinowym. W oczekiwaniu na legalizację marihuany w Kanadzie, Montreal's Le Gras Dur podał "poutine" z sosem zawierającym białko konopne, nasiona konopi i olej konopny, oferowany z przypominającą bułkę indyka, grzybami rukola. Można znaleźć wyśmienity poutine z sosem z trzech papryczek, kiełbasą łączącą , foie gras [33] lub kawiorem i truflami . To trend, który rozpoczął się w latach 90. XX wieku i przypisuje się mu Davidowi McMillanowi z restauracji Joe Beef i Globe w Montrealu . Pikantne sosy jak Maroka Harissa, sosem homara i czerwone wino cielęciny jus zostały wykorzystane do uzupełnienia rzemieślniczych sery i bogate w składniki. Łańcuchy takie jak Smoke's Poutinerie , New York Fries , McDonald's, Wendy's , A&W , KFC , Burger King, Harvey's, Mary Brown's , Arby's , i Wahlburgers restauracje również sprzedają wersje poutine w Quebecu i pozostałej części Kanady (choć nie zawsze w całym kraju). Tim Hortons zaczął sprzedawać poutine w 2018 roku. W Kanadzie w połączonych posiłkach typu fast food często istnieje możliwość „poutinized” frytek poprzez dodanie twarogu serowego (lub tartego sera na prerii i zachodniej Kanadzie ) i sosu lub zastąpienie poutine frytkami.